Open Ended Play, wat is dat?


Grapat

Wat betekent "Open Ended Play"? 

Open ended play is een spelvorm waarbij vooraf geen doel vooropgesteld wordt. Dit maakt dat het kind zijn creativiteit en fantasie de vrije loop kan laten. Interessant, maar vooral ook duurzaam! 

Bij open ended play heeft het speelgoed geen specifiek doel. Er gelden dus geen spelregels en het speelgoed is niet bestemd voor één doel. Kiddo's zullen het speelgoed bij ieder speelmoment een eigen, nieuwe invulling geven. Hierdoor zal het speelgoed niet snel of zelfs nooit vervelen.

Open ended speelgoed is dus het tegenovergestelde van een puzzel bijvoorbeeld. Bij puzzelen is er maar één mogelijk doel. Namelijk, het beeld volledig in elkaar puzzelen. En de puzzelstukjes passen slechts op één manier in elkaar. 

Door te kiezen voor open ended speelgoed zal je kind op een meer ontspannen manier spelen. Er zijn immers geen regels, wat maakt dat het resultaat niet goed of fout kan zijn. 

Voordelen van Open Ended Play

Deze spelvorm zorgt ervoor dat kinderen zelf op ontdekking gaan. Ze gaan zelf bepalen hoe ze het speelgoed gebruiken, en niet hoe wij het hen hebben voorgekauwd.
Denk je nog eens terug aan het plastic speelgoed met schreeuwerige kleuren waar ik het vaak over heb? In de meeste gevallen steken we er nog batterijen in ook. Op die manier zijn we zeker dat het speelgoed maar één functie heeft. En één irritatie, dat wij er als mama en papa knettergek van worden ;) 

Door hen minimalistisch speelgoed aan te bieden, dat overigens gemaakt wordt van natuurlijke materialen stimuleren we de creativiteit. We laten onze kiddo's zelf experimenteren en zelf kiezen wat ze mooi of leuk vinden. Of waar ze vandaag zin in hebben. Want dat kan anders zijn dan morgen. 

Voordelen: 

  • Creativiteit stimuleren 
  • Experimenteel 
  • Geen regels 
  • Veelzijdig 
  • Eigen fantasie en verbeelding

Welk speelgoed kan ik hiervoor gebruiken?

Grapat is een mooi voorbeeld van zulk speelgoed. Zij maken ringen, schijfjes, boompjes, mandala's,... De veelzijdigheid van dit speelgoed is enorm groot. Je zal snel ondervinden dat je je collectie met plezier wil uitbreiden.

De kurken bouwblokken van Qurkies kunnen ook dienen als open ended speelgoed. Jouw kiddo kan er elk speelmoment andere torens mee bouwen. Opgelet, een doos bouwspeelgoed waarbij je bijvoorbeeld een handleiding krijgt om een schip te bouwen zou dan weer geen open ended speelgoed zijn. 

 

 

Grapat Permanence Box

De Grapat Permanence box sluit perfect aan bij de ontwikkeling van kindjes van (+/-) 1 tot 2 jaar.